10 Voordelen van koolhydraten-arm eten

 1. Ketose remt je hongergevoel. Wanneer je lichaam niet meer op glucose loopt, is het ook niet meer gevoelig voor de daarbij behorende energiedips/hongeralarmen. Door meer (dierlijke) eiwitten en vetten te eten, voel je je langer voldaan en eet je ook minder.
 2. Je valt af. Omdat je minder vocht vasthoudt en met minder calorieën toe kunt – zonder honger te hebben – eet je minder en verlies je als vanzelf gewicht. En snel ook! Daarnaast zorgt de ketose ervoor dat je lichaam het eigen lichaamsvet gebruikt voor energie.
 3. Het meeste lichaamsvet dat je verliest is buikvet. En daarmee slinken ook gezondheidsrisico’s die aantoonbaar samenhangen met te veel buikvet, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, vervette lever, enz.
 4. Trygliceriden nemen af. Trygliceriden zijn vetmoleculen in het bloed en de waarde ervan kan in een bloedonderzoek worden vastgesteld. Hoe hoger de trygliceriden, hoe groter de kans op een hartaanval.
 5. HDL-cholesterol stijgt. HDL is het ‘goede’ cholesterol. De waarde hiervan zal onder invloed van verminderde koolhydraten en meer vet verbeteren.
 6. Bloedsuikerwaarden en insulineniveaus nemen af. Met een daarbij behorende significante verbetering voor diabetes type 2.
 7. Bloeddruk verlaagt. Een te hoge bloeddruk veroorzaakt risico’s op hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, nierziekten, enz.
 8. Effectieve behandeling van Metabool-syndroom. Metabool-syndroom is een medische conditie die direct geassocieerd wordt met het risico om diabetes en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Het is de verzamelnaam voor verschillende symptomen:
  1. obesiteit (buikstreek)
  2. hoge bloeddruk
  3. hoge bloedsuikerwaarde
  4. hoge trygliceriden
  5. lage HDL waarden
   1. Maar het goede nieuws is dus dat alle vijf deze symptomen dramatisch verbeteren bij een low-carb dieet!
 9. Daling LDL-cholesterol. LDL-cholesterolgehalten dalen bij het minder eten van koolhydraten. LDL is het ‘slechte’ cholesterol, dat een indicatie kan geven voor risico’s op hart- en vaatziekten. Goed nieuws dus!
 10. Positieve invloed op de hersenen. Wetenschappelijke onderzoeken naar low-carb eten hebben inmiddels aangetoond dat je verschillende hersenaandoeningen (zoals verschillende vormen van dementia/Alzheimer, MS, epilepsie, e.d.) er positief mee kunt beïnvloeden.