post

Datum: 12-12-2017
Bron

Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde het ministerie van VWS in 2010 al om de GLI in het basispakket op te nemen, voor mensen met een hoog risico op complicaties van overgewicht. De toenmalige minister, Edith Schippers, besloot dit advies niet over te nemen. Daar komt vanaf 2019 verandering in. Groot voorstander is Maaike de Vries, directeur van Keer Diabetes2 Om, een programma van de Stichting Voeding Leeft, waarbij diabetici door hun voeding en leefstijl aan te passen minder of helemaal geen medicijnen meer nodig hebben.
Momenteel biedt een aantal zorgverzekeraars een vergoeding voor gezondheidsbevorderende leefstijlprogramma’s vanuit de aanvullende verzekering. Maar niet elke verzekeraar kies hiervoor.
Dat leefstijladvies in de behandelkamer thuishoort is volgens De Vries niet meer te ontkennen. Volgens Ab Klink, VGZ-bestuurder, zit het hem vooral in goede coaching: “Initiatieven op het gebied ban leefstijl-coaching laten spectaculaire resultaten zien. Maar het gebeurt nog op te kleine schaal. Huisartsen moeten structurele relaties aangaan met coaches, zodat patiënten vaker worden doorverwezen. De overheid moet coaching betaalbaar maken vanuit de Zorgverzekeringswet. En verzekeraars moeten die zorg contracteren.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 − 10 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.