Als je net met khd-arm eten begint kun je je plotseling heel flauw, futloos en zelfs grieperig voelen: dan heeft de keto-flu je te pakken! Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een acuut zoutgebrek. Onze beste tip is: elke dag een beker bottenbouillon met extra zout! Voedzaam, rijk aan mineralen en door het toegevoegde zout blijf je lekker alert en actief! Hieronder vind je het recept. En de link onder het recept verwijst je naar een online leverancier van prachtige bouillonbotten: aanbevolen!

Het is best wel een klus, dus je kunt ook al dat werk door ons laten doen en het lekker laten thuisbezorgen. Informeer naar de mogelijkheden (via e-mail of contactformulier) en bestel je kant-en-klare bottenbouillon anders gewoon voor € 6,50 per liter, incl. btw en verzending binnen NL.

INGREDIËNTEN

Kalfsbotten - recept Bottenbouillon - KetoServices4 kalfsbotten (of grote mergpijpen)
4 liter water
25 ml appelcider azijn
2 uien, in kwarten, ongeschild
2 wortels, stukken van 2 cm, ongeschild
3 selderijstengels, stukken van 2 cm
2 laurierbladen
5 gram zwarte of rode peperkorrels
50 gram zeezout

  1. Zoek je grootste soeppan, 5 liter is de minimaal benodigde inhoud. Je hebt ook een katoenen kussensloop nodig (dat in alleen heet water gewassen is; in elk geval zónder wasverzachter!) of gebruik een kaasdoek dat in je grootste vergiet past.
  2. Snijd de groenten zoals aangegeven (schillen erop laten, wel wassen natuurlijk) en doe alles behalve het zout in de pan en gebruik van de appelcider azijn slechts 10 ml. Vul de pan daarna met minimaal 4 liter water af.
  3. Breng het aan de kook en zet daarna de pan op je sudderpit (of zo laag mogelijk), of op 110 C in de oven. De bouillon moet zeker 4, maar liefst 8 uur sudderen.
  4. Pak na het sudderen een grote schaal (5 liter capaciteit) en je vergiet; leg daar je kaasdoek in zodat er een zeef met heel kleine gaatjes ontstaat.
  5. Passeer de bouillon voorzichtig via de zeef in de schaal. In de zeef moet alle groente en de botten overblijven. Haal de botten uit de prut en maak ze “groentevrij”; de overgebleven zeefinhoud mag worden weggegooid.
  6. Doe de inhoud van de opvangschaal terug in de pan en doe de botten en de resterende 15 ml appelcider azijn erbij.
  7. Herhaal stap 3 en 4; dit heet een repasse: het voor een tweede maal leegtrekken van de botten. Dit geeft de bouillon diepte en veel meer smaak.
  8. Doe de bouillon weer in de pan en kook hem in tot er ongeveer 2,5 liter overblijft. Laat daarna een beetje afkoelen (zodat je je niet brandt) en maak er dan porties van ± 250ml van. Voeg aan iedere portie 5 gram zout toe en roer door.
  9. De bouillon kan maximaal 3 dagen afgesloten in de koelkast bewaard worden. Aanbevolen is een portie per dag te drinken, dus vries alles boven 3 porties in voor later gebruik. De overgebleven botten zijn voor de hond of voor de kliko.

Klik hier om botten ONLINE te bestellen!