Mensen schrappen koolhydraten van het menu om verschillende redenen: bijvoorbeeld omdat zij een (soms ernstige) glutenintolerantie hebben of zich anders ‘opgeblazen’ voelen, omdat zij ziek zijn (vaak gerelateerd aan een verkeerde leefwijze en/of overgewicht), omdat zij gezonder willen leven en/of omdat zij in meer of mindere mate willen afvallen.

Onlangs is door prominent wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk vastgesteld dat overvloedig gebruik van koolhydraten en suikers de veroorzaker is van o.a. hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes-2, obesitas, orgaanvervetting en verschillende neurologische aandoeningen zoals epilepsie, Alzheimer, Parkinson en MS.
Hetzelfde onderzoek toonde aan dat vetten (ook verzadigde) onze gezondheid helemaal niet negatief beïnvloeden; integendeel!

Er zijn verschillende eetstromingen die zich als een koolhydratenarm of -beperkt dieet kenmerken; de een strenger dan de ander. Het voedselaanbod in Nederland maakt een dergelijke dieetkeuze echter onnodig ingewikkeld. In lunchrooms en (bedrijfs-)kantines, bij benzine- en treinstations, op de markt, in het café en uiteraard bij snackbars en fastfoodketens vindt men bijna uitsluitend koolhydraten-rijke snacks en maaltijden. De supermarkten liggen er ook vol mee. En dan niet alleen de voor de hand liggende artikelen. Ga er maar vanuit dat elk artikel waar een etiket op zit, en dus een ingrediëntendeclaratie, (veel) koolhydraten en suikers bevat. Ook de light- en biologische varianten en bijvoorbeeld verse vleeswaren. Een ecologische keuze is vaak wat beter, maar nog altijd niet per definitie optimaal. Suikers zitten eveneens overvloedig in fruit en melk (van nature) en koolhydraten zou je niet verwachten in de meeste soorten groenten. Het menselijk lichaam reageert op deze stoffen.

Lichaam in ketose

Het lichaam van de moderne Westerse mens ‘loopt’ op glucose (= suiker) omdat wij ons daar overdadig mee voeden. Wanneer we het eten van koolhydraten flink beperken zal het lichaam als vanzelf overschakelen naar een efficiëntere brandstof en op vet (ketonen) gaan ‘lopen’. Het lichaam is dan in ketose.
Een lichaam in ketose is energieker en regenereert de eigen celvernieuwing en stofwisseling beter. Het bewustzijn is alerter, de concentratie verbetert en men voelt zich beter in balans. Energiedips blijven uit, hongergevoel speelt niet of nauwelijks op, vetverbranding versnelt en behoorlijk wat metabolisme (=stofwisseling) gerelateerde verschijnselen en ziektebeelden worden door het lichaam zelf gecorrigeerd.