Nadelen van keto

Als je de pagina’s op onze site bezoekt, dan zou je denken dat een ketogene leefwijze alleen maar voordelen heeft? Nou, nee hoor. Nadelen zijn er ook! We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Ademgeur: getver!

Wanneer je lichaam in ketose komt gaat het automatisch ammoniak produceren. Daardoor krijg je de eerste weken tot maanden een wat vervelende mondgeur. Dit effect stabiliseert en verdwijnt na verloop van tijd weer. Je kunt suikervrije/khd-arme mints gebruiken, veel poetsen of toco tholin gebruiken. Dit is een etherische olie waarmee je kunt spoelen en is verkrijgbaar bij verschillende drogisten.

Omdat jouw lichaam ammoniak produceert loopt je het risico ‘positief’ te testen bij een blaastest. Blaastesten meten namelijk niet het alcoholniveau in adem, maar het ammoniakniveau. Dat kan voor verwarring zorgen. Het is onze ervaring dat politieagenten bekend zijn met het ketose-fenomeen en waardoor bij een blaastest een valse uitslag kan voorkomen. Kwestie van uitleggen. Wel altijd vriendelijk en beleefd blijven 😉

Stoelgang: een lastig dingetje

In het begin wordt bij velen de ontlasting hard en de stoelgang moeizaam. Na verloop van tijd (aantal maanden) stabiliseert dit meestal weer. En soms komt het zomaar opeens terug. Sommige mensen houden hier echter best problemen mee. Eet zoveel mogelijk vezelrijk keto-geschikt voedsel, drink genoeg en neem voldoende tijd voor een toiletbezoek. Wat ook helpt: plaats een krukje/pedaalemmertje onder je voeten, waardoor de route voor je ontlasting wat effent en de zwaartekracht behulpzaam kan zijn. Bij grote en/of langdurige problemen kan af en toe een laxeerpilletje helpen.

Onderweg: alleen maar Snickers, broodjes, patat en kroketten!

Het lijkt wel alsof je onderweg alleen maar khd-rijk eten kunt krijgen: in kantines, op NS-stations, uit vending machines, bij tankstations, zelfs in ziekenhuizen! Het is soms hard zoeken naar iets dat geen broodje of een khd-rijke snack is als je onderweg bent! Zelfs kant-en-klare salades worden opgeleukt met koolhydraten. Wanneer je die koopt: schep de pasta, aardappeltjes, rijst, noodles, enz. er dan gewoon uit! Of bestel blokjes kaas, een broodje kip of hamburger, maar dan zonder het broodje. Bij veel verkooppunten kijken ze daar allang niet meer van op. Beter nog: plan je lunch of tussendoortjes. Een slimmerd neemt gewoon genoeg lekkers mee van huis.

Haaruitval en gele nagels

Veel gehoorde effecten van ketogeen eten zijn haaruitval en gele nagels. Dit komt echter vooral voor bij de keto-eters die de klok wel hebben horen luiden, maar… inderdaad: niet weten waar de klepel hangt. Wanneer je denkt dat ketogeen eten vooral betekent dat je veel vet moet eten, dan liggen haaruitval en gele nagels in het verschiet. Dan eet je waarschijnlijk veel te weinig eiwitten en suppleer je niet op de juiste manier. Om onder andere deze reden zijn wij van mening dat OKL (Optimaal Ketogeen Leven) een veel betere optie is: OKL is een op wetenschappelijke basis samengesteld macro- en micro-nutriëntenprogramma, afgestemd op het individu. De macro-nutriënten haal je voornamelijk uit de voeding, maar suppletie van bepaalde micro-nutriënten (die zijn prima aan te vullen met voedingssupplementen) is meestal onontbeerlijk. Overigens slechts na vaststelling van eventuele tekorten in jouw lichaam door middel van bloedonderzoek door jouw eigen arts/laboratorium.

Tekorten mineralen/vitaminen: kun je bijslikken

Uiteraard krijg je sommige nutriënten niet of nauwelijks binnen als je bepaalde voedingsstoffen uit je repertoire schrapt. Uiteraard krijgt jouw lichaam suikers en koolhydraten nauwelijks meer binnen, maar je kunt echt heel goed zonder. Elders op onze website wordt uitgebreid uitgelegd waarom het lichaam suikers en koolhydraten niet nodig heeft.
Wat je vooral tekort gaat komen is Zout en dus ook Natrium. In brood zit namelijk heel veel zout en aan aardappelen en pasta e.d. voegen we het meestal ook toe. Die hoeveelheden loop je nu sowieso mis. Maar zout is eenvoudig aan te vullen. Veel nieuwe keto-eters worden in het begin heel flauw, duizelig of zelfs grieperig (“keto flu”) nadat zij hun leefwijze veranderd hebben. Dat komt dan meestal door een acuut zoutgebrek. Wij leveren naar behoefte vers getrokken bottenbouillon aan onze klanten: heel voedzaam en boordenvol mineralen, met zout toegevoegd. Eén kopje daarvan, en binnen een paar minuten ben je er weer! Dagelijks zo’n kopje is nog beter, om alle ellende te voorkomen. Elders op onze website vind je het recept om zelf bottenbouillon te maken.
Andere tekorten die wij meestal zien bij Nederlanders kunnen worden aangevuld met voedingssupplementen. Wij hebben daarvoor een heel effectief scala van hoge kwaliteit bij Iherb (Amerikaanse leverancier van hoogwaardige voedingssupplementen) geselecteerd. Bij ieder supplement op onze lijst staat waarom het geselecteerd en nodig is.
Wij zien echt overal significante tekorten bij bloedwaardenonderzoeken van inmiddels honderden klanten. Dat komt omdat bijvoorbeeld de Nederlandse gronden waarop groenten geteeld worden leeg zijn getrokken. Wanneer de mineralen niet meer in de bodem zitten, komen zij logischerwijze ook niet in de groenten. Daarnaast wordt er veel op verticale kunstmatige grond geteeld. Jarenlang verkeerd eten helpt natuurlijk ook niet. En dan: de huidige Nederlandse normen zijn veel te laag. De door de overheid aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn minimaal en voorkomen net een ziekte- of verhongeringsstatus. Zij zijn verre van optimaal. In de Nederlandse gezondheidszorg zijn wij alle belangrijke verbanden kwijtgeraakt. Jouw arts ziet (vooral in zijn rol als poortwachter voor de verzekeraars) alleen acute noodzaak; wij kijken juist naar preventie en volmaaktheid. Je leest het goed: om optimaal in ketose te komen en te blijven, en om gezond te leven, zijn de supplementen op onze lijst een absolute noodzaak. In optimale ketose moet je effectief bij je eigen vet kunnen (voor maximale energie) en moet je je strikt nodige glucoseverbruik in optimale banen leiden. Daar is onze supplementenkeuze precies op gericht: optimale vetverbranding en glucosemanagement, met meer dan voldoende aanvulling van je basis-elektrolyten en -vitaminen die je altijd nodig hebt. Het is een combinatie die zijn waarde dag in dag uit bewijst. Niet alleen voor ons, maar voor een goede 45.000 andere mensen die dit advies graag volgen, omdat het aantoonbaar werkt.

Bloedonderzoek

Een nulmeting voordat je deze leefstijl begint is echt heel waardevol. En ja, daarvoor zal er bloed moeten worden afgenomen, dus moet er in je aderen worden geprikt… met een naald. Alleen dan kunnen we je effectief adviseren. Niet alleen wat en hoeveel je zou moeten eten, maar ook waar je eventuele tekorten zou moeten aanvullen. Met de juiste suppletie gaat de transitie naar ketose beter en sneller, en dan gaat het gewichtsverlies ook sneller. Daarnaast zijn er mensen die, vanwege hun gesteldheid, niet in ketose kúnnen raken. Dat zal blijken uit de uitkomsten van het bloedonderzoek. Bepaalde ziektebeelden – of gevoeligheid daarvoor – komen vaak al bij een bloedonderzoek naar voren, terwijl je je nog helemaal niet ziek voelde. Ook dat constateren wij dan. En om het helemaal goed te doen: eigenlijk zou je het bloedonderzoek een maand of 3 tot 6 na jouw leefwijzeverandering nog een keer moeten herhalen. Al was het alleen maar om zelf te kunnen constateren dat alle waarden verbeterd zullen zijn. Vele zelfs significant!
Niet elke huisarts wil meewerken aan een bloedonderzoek zonder acuut ziektebeeld. Wij kunnen je daarbij helpen door jouw arts uit te leggen waarom het voor het programma zo nodig en verstandig zou zijn. En waarom het zo te prijzen is dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gezondheid. Jij bent gewoon een topper!

Keto = duur

Sommigen denken dat ketogeen leven duur is. Omdat er veel vlees en vis aan te pas komt. Wanneer je alleen ‘verantwoord vlees’ wilt eten, van de scharrelslager of de vleesjuwelier, ja, dan kost dat wel wat, inderdaad. En wij zijn het er volmondig mee eens: ‘goed vlees’ is echt heel veel beter dan ‘goedkoop vlees’! Maar rund-, kalfs-, lams-, kalkoen- en kipvlees kun je heel betaalbaar bij een islamitische slager halen. En dat is altijd prima van kwaliteit! Ga voor grootvlees; daar eet je dagen van en het is relatief goedkoper. Of koop in de aanbieding en gebruik je vriezer. Een ander voordeel van ketogeen eten is dat je het al snel met niet meer dan twee tot zelfs maar één maaltijd(en) per dag redt. Dat scheelt ook een heleboel. Geen trek meer in snacks en tussendoortjes, dat scheelt ook. In het begin is het wel wennen aan een nieuw aankooppatroon, maar als de voorraad- en koelkast eenmaal gevuld zijn met het ‘standaard assortiment’, dan scheelt het juist heel veel nadenken en uitgeven.

Vegetarisme/veganisme en OKL zijn geen match

OKL houdt in: heel weinig koolhydraten, heel veel eiwitten (vlees en vis dus) en relatief veel (liefst dierlijke) vetten. Mensen die het vetegarisme/veganisme als leefstijl aanhangen halen hun eiwitten voornamelijk uit peulvruchten. Laat daar nu behoorlijk veel koolhydraten in zitten! De combinatie OKL – vegetarisme/veganisme is daardoor eigenlijk al niet te maken. Je zult dan al snel toevlucht moeten vinden in eiwitpoeders, en die staan wij niet voor. De wetenschappelijke onderzoeken die de effecten van OKL onderbouwen tonen aan dat eiwitten en vetten van een dierlijke oorsprong het beste (gezondheids-)resultaat geven.