Blog/interview – 13 december 2017

Phillip keerde zijn diabetes-2 om en viel 42 kilo af

Phillips eigen keto-avontuur begon ergens eind 2015 toen een vriend hem het boek The Big Fat Surprise van Nina Teicholtz (http://thebigfatsurprise.com/) toestopte. In dit boek toont de auteur met flair èn hard bewijs aan dat huidige Nationale Standaard Diëten (SAD in USA, ‘De Schijf van Vijf’ in Nederland) op apert foutieve conclusies zijn gebaseerd uit onderzoeken die tussen 1947 en 1960 zijn gepubliceerd. Onderzoeksresultaten overigens die aantoonbaar gemanipuleerd waren door de voedingsindustrie. Phillip zou het liefst zien dat iederéén dit boek zou lezen: er worden zoveel dingen in rechtgezet! Wat het voor hem heeft betekend lees je hier.

“Ik ben opgevoed met een dieetregime. Weinig kaas: ‘Word je dik van’. Weinig noten: ‘Word je dik van’. Weinig vet en vooral geen verzadigd vet: ‘Daar krijg je alleen maar narigheid van’. ‘Vet is slecht, eet vooral veel pasta, brood en granen voor je ontbijt met magere melk of magere yoghurt. Lightproducten; vooral géén roomboter’. Ik citeer hier de jarenlange mantra’s van mijn moeder. Ik ben altijd te zwaar geweest en bleef als volwassene rond de honderd kilo wegen bij mijn 1 meter 74. Uiteraard heb ik vaak afslankpogingen gedaan. Allemaal tevergeefs. Eind 2008 kreeg ik op 47-jarige leeftijd een hartinfarct. Niet een ernstige, wel drie stents. Met een strikt beperkt caloriedieet wist ik tijdens de revalidatie 12 kilo te verliezen en die 92 kilo gewicht (hoewel nog steeds te zwaar) heel lang vast te houden. Maar het ging later toch weer goed mis.”

Wat gebeurde er? “Mijn persoonlijke situatie wijzigde in 2015 flink en mijn gewicht begon geleidelijk toe te nemen tot ruim 112 kilo rond de daaropvolgende jaarwisseling. In de eerste week van januari 2016 deed ik voor de grap een bloedsuikercontrole met een glucosemeter. Daar kwam een score van 10.1 mmol uit (6 mmol is het aanbevolen maximum). Via mijn huisarts werd meteen een compleet bloedonderzoek geregeld – het eerste in drie jaar – en toen bleek dat ik diabetes-2-patiënt was geworden. Het driemaands glucosecijfer HbA1C was 56; 14 punten boven het maximaal toelaatbare. Mijn cholesterol bleek ook verhoogd: een te verwachten combinatie. Diabetes is een progressieve ziekte waar ik volgens mijn arts weinig tegen kon doen, behalve proberen het zo lang mogelijk te onderdrukken met pillen. En ik moest van hem afvallen met een Standaard Dieet en meer bewegen: ‘Minder calorieën: eet volkorenbrood en -pasta, en quinoa bijvoorbeeld. En meer bewegen: vooral cardio-oefeningen’. Een verandering van leefwijze noemde hij het. Ik woog toen dus 112 kilo; een dikke 20 kilo zwaarder dan een jaar ervoor. Te veel SUIKER in de vorm van dropjes kon ik daarvan de schuld geven. Ik wist heus wel waar het aan lag! Een fijn begin van 2016….

“Diagnose: diabetes-2. Volgens mijn arts kon ik daar weinig tegen doen.”

Dit was Phillip toen… (112 kilo, HbA1C= 56, Glucose = 7.8)

Gedurende die eerste maand heb ik me verdiept in alle mogelijkheden die er waren om diabetes-2 te genezen. Als dit veroorzaakt werd door voeding, dan kon voeding toch ook de oplossing bieden om ervan af te komen? Al wat ik tegenkwam op internet, er bleek maar één methode echt te werken: het sterk verminderen van koolhydraten. Er bestond nog niet veel langjarig wetenschappelijk bewijs, maar er was wel heel veel kortlopend en vooral veel proefondervindelijk bewijs bij mensen die mij waren voorgegaan. Nog niet geheel overtuigd en met een buitenlandse reis voor de boeg besloot ik brood, pasta, rijst, aardappelen, melk en dingen met toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden en vooral niet meer te snoepen. Dat viel mij zwaar. Gelukkig dronk ik al nooit bier, want dat zou ook niet meer kunnen. Na een dieptepunt (116 kilo) tijdens de reis begon ik op 1 maart 2016 (109,7 kilo) een formeel ketogeen dieet toe te passen. Ik zette mijn schreden welbewust op het pad naar een èchte verandering van mijn leefwijze.”

Hoe werkt het ketogeen leven dan eigenlijk? “Nou, je maakt gebruik van het biochemische fenomeen dat eiwitten en vetten beter verzadigen dan koolhydraten. Daarom wil je koolhydraten zo goed als geheel vermijden. En daardoor ga je minder eten want je hebt ook geen hongerpieken meer. Omdat je lichaam op die manier minder glucose binnenkrijgt daalt ook de activiteit van de hormooncyclus die diabetes-2 veroorzaakt. En je verbranding verandert waardoor het eigen lichaamsvet ook een energiebron wordt. Een win-win-win-situatie.”

Dit plaatje geeft grotendeels weer wat wel en niet onderdeel van een ketogene maaltijd mag zijn. Een groot geluk voor Phillip was dat hij heel veel van wat wèl mag ook erg lekker vindt, en dat hij ook graag kookt. Naast wat wel/niet gegeten mag worden, is de hoeveelheid die je per dag mag eten belangrijk. Er moet worden bepaald hoeveel koolhydraten, eiwit en vet in je plaatje en doelstellingen past. Het resultaat van zo’n bepaling heet een macro: wat je mag eten en hoeveel. Voeding moet gewogen worden om zo aan vaste getallen te kunnen voldoen.

“Mijn eerste macro kende een hoog vetgehalte: dagelijks 20 gram koolhydraten, 70 gram eiwitten en 110 gram vet; een totaal van 1350 kcal (500 kcal per dag minder vergeleken met mijn normale menu). Na een week afkickverschijnselen (van suiker) en gewenning vond ik mijn draai en genoot ik onder andere van een ontbijt van vier gebakken eieren met een ons spek en ’s avonds een heerlijke (maar kleine) rib-eye met spinazie of een groene salade. En in het begin ging het echt heel snel! In de eerste maand vloog er meer dan 15 kilo af! Mijn bloedglucose daalde ook dramatisch (in januari 7,8 mmol en per 31 maart al gezakt naar 5,6 mmol: dus normaal). Het driemaands glucose-cijfer daalde ook. Prima resultaat dus. Een ander effect was dat mijn cholesterol wat opliep. Dat was het gevolg van de overgang naar vetverbranding en bleek niet blijvend te zijn. De weken volgden elkaar op en in rap tempo verdwenen de kilo’s en mijn diabetes. Op 2 december 2016 – tien maanden onderweg – woog ik 82,7 kilo en was mijn diabetes geheel verdwenen! Tegelijkertijd bereikten mijn cholesterolcijfers absolute records; ver onder de gevestigde gevaarzones. Een waanzinnig succes dus! Maar mijn streefgewicht was 80 kilo en ik hing toen al drie maanden rond de 82. Na 2 december heb ik mijn macro stevig aangepast naar meer eiwit en minder vet. En daarmee is mijn ‘stilstand’ opgelost. Ik weeg nu rond 75kg: mijn echte streefgewicht. Ik heb gedurende mijn keto-aanloop iedere maand alles gemeten en ik kan daarom grafieken produceren over het verloop vanaf de start. Ik heb zelfs cijfers van ver daarvoor: kijk en vergelijk!”

Phillips gewicht is fors gedaald. Deze grafiek toont de gewichten per aangegeven dag, met een verloop van 28 dagen, behalve de meest recente punten (7 dagen).

 

Deze grafiek laat het verloop van de driemaands glucose zien die sinds 18 mei 2016 onder de grens van diabetes-2 blijft. Hij meet nu zelfs 34 en zijn dagelijkse bloedsuiker komt niet boven 5 mmol. Genezen dus, dankzij het ketogene dieet. Hij weegt hier ruim 35 kilo minder en is diabetespatiënt af. Dankzij het eten van voornamelijk eiwitten en… vetten!

 

Deze twee grafieken tonen het verloop van twee belangrijke cholesterolratio’s die samen bepalender blijken te zijn voor hart- en vaatziekten dan het enkele LDL-C-cijfer dat nu wordt gebruikt om cholesterolremmers (statines) voor te schrijven aan miljoenen mensen in Nederland. Je ziet de piek in triglyceriden die na de start optrad (en de gelijktijdige daling van de andere ratio). Vanaf 8 augustus 2016 keert het beeld helemaal om en beide indicatoren staan sindsdien (ver) buiten de gevarenzone.

 

“Mijn grootste winst is mijn gezondheid.”

Hoe moet het nu verder? “Ondanks mijn gewichtsverlies is keto voor mij geen tijdelijk dieet. Het is echt een leefwijze. Dit is het dus. Voor de rest van mijn leven. En dat is niet iets om rouwig om te zijn hoor. Ik mag ontzettend veel heerlijks eten en ik heb ook geen moment zo’n vervelend ‘dieetgevoel’ gehad. Wel wat de aandacht ervoor betreft en de tijd die het extra kostte, maar ik heb nooit honger gehad en ik ben toch enorm veel afgevallen. Maar mijn grootste winst is mijn gezondheid: niet alleen mijn genezing van diabetes, maar mijn hele levensverwachting ziet er nu zoveel zonniger en langduriger uit!”

Zo ziet Phillip er nu uit. Wat een verschil!

Phillip heeft met zijn partner (zij is 34 kilo afgevallen) van zijn nood een deugd gemaakt en helpt nu anderen met het veranderen van hun leefstijl. Wil jij ook diabetes-2, hoge bloeddruk en/of obesitas omkeren? Of gewoon (heel) veel gewicht verliezen? Phillip helpt je daar graag bij! Lees er alles over op www.ketoservices.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf − vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.