maart 2017

Een ketogene leefstijl is goed voor de mens, maar nu is de hond aan de beurt!

Mijn meisje en ik volgen sinds 2016 zelf een ketogene leefstijl, maar dat hadden de meeste lezers hier al begrepen. Mijn dagen zijn sindsdien gevuld met aandacht voor wat wij eten (vooral eiwitten en vet, en bijna geen koolhydraten),en tegelijkertijd heb ik mij noodgedwongen verdiept in de biochemie van het menselijk lichaam: hoe verkrijgen onze cellen energie en onder welke voorwaarden gedragen zij zich zoals het hoort? Tijdens dit proces lees ik erg veel wetenschappelijke publicaties. 
Zo las ik dat onze leefstijl inmiddels ook wordt ingezet om te proberen allerlei soorten “Westerse” ziekten te genezen, zoals kanker, Alzheimer, MS, enz. Wanneer je het lichaam glucose ontzegt draai je daarmee de kraan dicht van energiestromen die sommige tumoren kunnen veroorzaken, en je reduceert ook allerlei ontstekingsreacties. Echt hoor, een diabeticus ervaart àltijd voordeel en gewichtsverlies van deze leefstijl, terwijl het ook nog eens gemakkelijk vol te houden is.

Voor 1930 werd het ketogeen dieet succesvol toegepast om epilepsie te genezen. Ten minste, tot het moment dat er een medicijn ontwikkeld werd (“ik slik liever een pil dan dat ik op dieet moet”) en toen zakte het medisch inzetten van ketose flink weg. Maar zo’n tien jaar geleden werd het her-ontdekt en hier zijn wij dan: ik <40 kilo en diabetes-af en zij <20 kilo. Twee blije mensen!

Tot nu dan… Na mijn eerste keto-jaar, met veel lees- en leerwerk, sta ik nu voor de uitdaging om al mijn kennis niet alleen op mijzelf maar ook op Nessa los te laten: onze zes maanden oude Rhodesian Ridgeback-pup. Nessa kreeg onlangs met tussenpozen van twee weken twee zware epileptische aanvallen: ernstig schokken, schuimbekken, buiten westen en daarna volledig van de kaart, bang en zelfs agressief. We zitten nog middenin het proces om te laten uitzoeken welke soort epilepsie zij heeft, aangezien er nogal wat verschillende soorten voorkomen bij honden. Bepaalde rasgebonden soorten epilepsie kun je vaststellen met dna-testen, andere door middel van het opwekken van aanvallen en vervolgens probeer je bepaalde gevoeligheden uit te sluiten: dat is een heel nare manier van onderzoeken.

Maar nu het medisch inzetten van een ketogene leefstijl weer helemaal in zwang is bij volwassenen en kinderen, is er eigenlijk geen wetenschappelijke reden om aan te nemen dat het niet ook voor honden zou kunnen werken! Het biochemische systeem van een hond is verrassend gelijk aan dat van een mens. Dus hebben wij Nessa op een ketogeen dieet gezet: bijna geen koolhydraten in de vorm van wat fijngemalen broccoli (honden verteren koolhydraten sowieso bijna niet, dus dit doet slechts dienst als vezels), een beperkte hoeveelheid eiwitten (honden zetten eiwitten zelf via hun lever om tot alle glucose die ze nodig hebben, dus daarom kunnen we dit beperkt houden) en voldoende vet (om te zorgen dat Nesssa, als groot-ras-in-de-groei, wel alle calorieën binnen krijgt die zij nodig heeft). Dit krijgt zij trouwens allemaal rauw; niks wordt vooraf gekookt. Door de eiwitten (en dus ook de glucose) beperkt te houden, zal haar systeem -net als bij ons mensen- in ketose raken en dus overschakelen naar vetverbranding. Dit zou dan de ontstekingsreacties in haar hersenen beperken die uiteindelijk haar epileptische aanvallen veroorzaken.

We zijn nu vijf dagen bezig en Nessa is duidelijk rustiger, geconcentreerder en socialer dan ooit daarvoor. Het ziet ernaar uit dat we geslaagd zijn in onze eerste stap op weg naar genezing.

Mocht dit onderwerp over het genezen van honden door middel van voeding in plaats van medicijnen je interesseren, surf dan naar ketopetsanctuary.com. Hun verhaal overtuigde mij dat dit de manier voor Nessa moest worden, en niet de standaard medicatie die de dierenarts zou hebben voorgeschreven.

–***–

Update: april 2017:
Een maand bezig: wij hebben een heel blije hond die geen aanvallen meer gehad heeft. Ik had zo graag gezien dat iemand ooit een langdurige dubbelblinde studie onder honden had gedaan hiermee, zodat ik hardop zou durven beweren dat dit werkt. Maar echt, het werkt! En het vervelende onderzoeksproces van de epilepsiesoort hebben wij niet opgestart.

–***–

Update: december 2017
Nessa is nu 1 jaar en 3 maanden. Zij is geen pupje meer en gelukkig begint zij nu ook puber-af te raken. Alle eetkamerstoelen, 2 afstandsbedieningen, 1 bankkussen, 1 leesbril, een grote verzameling schoenen en slippers: het ging er allemaal aan! Deze hond, maar dat is ras-eigen, doet werkelijk àlles voor eten! Nessa is nog steeds op streng keto-dieet en daarom krijgt zij alleen haar eigen voer, aangevuld met wat hondensnoepjes die keto-verantwoord zijn. Maar alles wat ze onderweg kan vinden schrokt ze meteen op. Ze steelt dingen van tafel, van het aanrecht, uit de pannen en uit de vensterbank (ik dacht dat het daar wel veilig stond, maar nee). Zij vindt ook tijdens het uitlaten etenswaren die ze echt niet mag vanwege haar dieet. Maar Nessa is inmiddels zo “fat adapted” dat af en toe zondigen haar niet meer ziek maakt.
Sinds de dag dat wij Nessa op ons zelfgemaakte ketogene voer gezet hebben heeft zij geen enkele aanval meer gehad! Wij zijn weer blije mensen, met een blije hond…

–***–

Update: augustus 2018
Nessa wordt binnenkort 2 jaar. Ze gedijt als nooit tevoren, in blakende gezondheid, met een jaloersmakende glanzende pels en levensinstelling. Geen enkele aanval of zelfs iets dat eraan doet denken. Hoe anders dan al die arme honden die met barbituraten e.d. worden aangepakt om symptomen te onderdrukken.

Update: september 2018

Wij krijgen erg veel reacties op deze blog en onze updates. Velen vragen zelfs of zij het maatwerk-ketovoer van Nessa ook bij ons kunnen bestellen. Dat brengt ons natuurlijk op ideeën. Als wij begin 2019 ons nieuwe pand betrekken, dan kunnen we in het groot produceren en distribueren. Bij voldoende vraag willen wij jullie graag bijstaan. Dus laat het ons gerust weten als je belangstelling hebt! Een reactie via onderstaand contactformulier is al genoeg!

4 thoughts on “Keto voor honden

 1. Ik had een mail gestuurd maar deze kan niet worden verstuurd.
  Wilde graag informatie over keto dieet voor onze hond.
  Deze heeft sinds oktober 2020 epileptische aanvallen.
  Ik heb gekozen voor een holistische behandeling maar denk en hoop dat een keto eetpatroon de laatste stap kan zijn om van de aanvallen af te komen.

  Hoor graag van je.

 2. Hallo Viviane,
  Allereerst gefeliciteerd met je moederschap!
  En wat erg dat jullie hond ook epileptisch is. Die aanvallen zijn alleen al verschrikkelijk om te zien, maar ook voor het dier om mee te maken!
  Vers vlees is inderdaad het allerbeste dan. Ik begrijp niet helemaal waarom je dat onhygiënisch vindt ivm de baby?
  Wij hebben een apart vriezertje in de schuur waar we elke 2 a 3 maanden verse voorraad voor Nessa invriezen.
  Zoals ik je begreep deed jullie hond het ook prima op dat verse vlees, dus ik zou er snel op terugschakelen als ik jou was.
  De drukte van een baby, in combinatie met een verhoogde inname van koolhydraten, kan de aanvallen getriggerd hebben?
  In onze blog waarop jij reageerde staat een link naar een Amerikaanse site die alle informatie heeft/kan geven wat en hoeveel jouw hond/ras precies zou moeten krijgen om van de aanvallen af te komen.
  Wij voeren haar dagelijks een combinatie van vers gemalen rundvlees met een flinke hoeveelheid (30%) rauw gemalen rundervet (ca. 500 gram bij elkaar), aangevuld met gemalen groente, vloeibare magnesium, bone meal en acaciapoeder voor de vezels/stoelgang, en daarbij 2 eigelen, olijfolie of kefir. Daarmee hebben wij onze hond echt gered. Na de omschakeling heeft zij geen aanval meer gehad! Nu, na ruim 2 jaar, nog steeds niet. En zij is mooi slank, gespierd, glanzende vacht, lief en actief. En daar moeten wij (jij straks dus ook) héél streng in zijn. Want Nessa lust echt ALLES! Maar koekjes mag zij zeker niet! Wij belonen met trainers van gedroogd hart (FarmFood) en als “snoepjes” krijgt zij dingen als pensstaafjes, stukjes gedroogde paardenlong, graanvrije gedroogde kipstrips: ik lees alle etiketten om te voorkomen dat zij koolhydraten/suikers binnenkrijgt.
  Insecten als eiwitbron voor een hond? Nooit van gehoord. Wel wietolie om de aanvallen te beperken, maar dat is a) symptoombestrijding en b) zielig voor de hond: die versuft volledig. Yarrah (heb ik opgezocht) bevat inderdaad geen granen, maar wel groene en gele erwten en aardappelzetmeel. Heel hoog koolhydratenrijk dus!
  Kun je wat met deze informatie?
  Als je meer wilt weten, of even wilt overleggen: neem even rechtstreeks contact met mij op via monique@ketoservices.com of 06-81651061.
  Good luck!
  Groet,
  Monique

 3. Hoi! Wij hebben een husky mix van 6,5 die sinds een paar maanden epileptie heeft gekregen. Hij heeft al een aantal complete en extreme aanvallen gehad en krijgt nu hele heftige medicatie, wel 6 pillen per dag. Ik zou heel graag meer informatie willen over het keto dieet voor honden. Ik ben erg geinteresseerd. Hij eet nu brokken van bugs for pets, insecten dus als proteine. En af en toe blikvoer van yarrah. Verder van alles aan koekjes en kaasjes van iedereen die hem verwend. Hij at eerst altidj vers vlees en bijna niks anders. Maar we hebben nu een baby van een paar maanden en vonden het een beetje tricky ivm de hygiene. Daarvoor heeft hij nooit aanvallen gehad dus ik ben erg benieuwd of dat misschien al zijn redding was!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 − 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.