KETOSERVICES OVER HET PIOPPI DIEET

Blog van Phillip Actor / oktober 2018

Het Pioppi-dieet: er is nu veel over te doen in verschillende media. Het Pioppi-dieet is ‘de moeder’ van alle koolhydraat-arme leefstijlen: het schrappen van bijna alle koolhydraten uit je menu dus.

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Opportuun dus om het er even over te hebben. Gepast ook. Wellicht zelfs gemeten? Wij leggen de meetlat er even naast.

Als uitgangspunt moeten we eerst één principe duidelijk afspreken: als je gewicht verliest verminderen de symptomen van bijna alle metabole aandoeningen. Hoe dan ook, gewicht verliezen is de sleutel tot vermindering van dergelijke symptomen. Dat geldt voor diabetes type-2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, enzovoort. Dus: minder gewicht = (doorgaans) minder symptomen. Het is de truc om het afvallen zo pijnloos mogelijk te maken en om de rol van glucose (suiker/koolhydraten) sterk te beperken.

En het mag inmiddels wel bekend zijn dat de meeste afvalmethoden niet blijvend werken. Zij beklijven niet als leefstijl of zijn daarvoor ongeschikt (honger!). Klassieke diëten helpen dus even, maar niet blijvend: het bekende jojo-effect.

Recent werd dus op TV het Pioppi-dieet gepresenteerd: een plan van drie weken waarin men volgens de gewoonten in Pioppi (een klein plaatsje in het zuid-westen van Italië) zou moeten gaan eten. In het TV-programma ‘Dokters van Morgen’ (NPO) werd ons verteld dat dit dieet in drie weken de symptomen van metabole aandoeningen kan verminderen. Bijna alle medicijnen kunnen worden afgebouwd; in drie weken dus (of soms binnen een week). Jammer dat niet werd verteld over wat er na die drie weken gebeurt.

En Pioppi; dat mooie Italiaanse dorpje? Van hun gewoonten is niet veel correct weergegeven of opgenomen in het boek dat grondslag was voor het TV-programma. Italianen eten nu eenmaal graag, of ze nu arm zijn of rijk. Ik garandeer je dat ze nooit eetlepels kokosnootolie in hun ochtendespresso nemen. Echt niet! Lege vetten? Gewoon niet! De pasta laten staan? Never ever! Geen rood vlees? Nonsens; dat is puur een geldkwestie. Tagliata, Filetto, Bistecca Fiorentina: Italianen eten volop rood vlees, als ze kunnen.

De auteurs van ‘Het Pioppi Dieet’ hebben in een soort heksenketel een koolhydraat-arme versie van Het Mediterrane Dieet tevoorschijn getoverd. Alle koolhydraten, behalve groene groenten, worden vermeden en er wordt een bups vet (olijf- en kokosolie) toegevoegd aan de eetwijze. Eiwit lijkt ondergeschoven kind, ten faveure van externe vetten. Dit is zó niet-Italiaans dat ik het niet meer zal melden. Kefir en een smoothie? In Pioppi? No way! Vlees lijkt in de ban, ten faveure van… tja, van wat? Eiwit als ondergeschoven onderdeel. Terwijl eiwit zo belangrijk is en zoveel meer een vol en vooral voldaan gevoel geeft dan vet. Ook in Pioppi.

Ik kan jullie garanderen dat het werkelijke Pioppi-dieet – mits correct gevolgd – niet een koolhydraat-arm, maar een koolhydraat-beperkt dieet is, en inderdaad ècht werkt. Even. Niet omdat het Italiaans is of Mediterraan, maar omdat het een koolhydraat-beperkt, en voor sommige mensen laagcalorisch dieet is. Let op het woord “sommige”. Mensen zijn niet hetzelfde en calorieën tellen wel degelijk. Je mag volgens het boek met het Pioppi-dieet eten tot je vol bent, en dat soms drie keer per dag. Dus het mist elk controlemechanisme.

Maar je valt wel degelijk af, juist omdat je ook koolhydraten laat staan. Alles is beter dan veel koolhydraten eten; iets wat de meesten van jullie nu ongetwijfeld wel weten. En wat gebeurt er als je afvalt? Nu komen we terug bij onze afspraak van het begin, en lijkt alles leuk te gaan. Maar… houd je dit vol? Kloppen je vitamines wel? Je mineralen zeker niet, want je krijgt al snel een Magnesiumtekort met bijbehorende krampverschijnselen. Hoe lang houd je ontbijten met kokosolie-koffie vol? En hoe lang kun je vasten op amateuristische basis? Is dat iets dat je wilt volhouden? Recepten zonder ballen, maar wel met courgetti, zodat het Italiaans aandoet. Maar met gebrek aan smaak, karakter en eiwit.

Het Pioppi-dieet levert veel minder suikers dan een normaal Westers dieet. Veel minder. Zeker ook veel minder ‘snelle’ koolhydraten (hoewel, zoete aardappelen zijn nog steeds koolhydraat bommen). That’s all folks! Als je suikers vervangt door vet val je snel af, maar niet blijvend, en niet leuk. En dan los je dus tijdelijk de symptomen, maar niet het probleem op.
Laten we het Pioppi-dieet noemen wat het echt is; almost Low Carb High Fat op z’n Paleoos; hinkend op 2 of zelfs 3 gedachten en dus feitelijk half zwanger. Het werkt, in elk geval de eerste 3 weken.

De vraag die je je zou moeten stellen is: hoe maak je het tot een leefstijl? Hoe blijf je het Pioppi-dieet je leven lang volhouden? Weet je wat er gebeurt als je langzaam maar zeker weer meer koolhydraten gaat eten, na die drie weken van het boek? Als je toch een boterham voor je ontbijt neemt, in plaats van kokosolie… Inderdaad: je komt weer aan en je symptomen komen weer terug. Hoe langzaam je ook weer in oude gewoontes vervalt, je problemen komen terug. En erger dan voorheen.

Je bent tig jaar bezig geweest je metabolisme te verpesten; dat kan nooit in drie weken gerepareerd worden!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.