post

Waarom vindt Phillip dat ik moet gaan vasten, liefst langer dan 24 uur?

In het algemeen geldt voor iedereen hetzelfde, vandaar dit standaard document. Specifieke zaken worden natuurlijk apart doorgenomen.
Mensen die langer in ketose zijn, en onder een OKL macro leven, moeten makkelijk dagen zonder eten kunnen; zij leven immers op hun lichaams eigen vetten. OKL is vasten…. Echt. En dat heeft een reden.

Je loopt er nu eigen per ongeluk tegenaan omdat je problemen ervaart; met je stofwisseling, je energie, je darmen. Alles kan. Misschien behoor je tot de 50% der mensheid die een gen-mutatie heeft die MTHFR heet. Of heb je ons niet verteld dat je nu of vroeger allerlei medicijnen hebt geslikt. Medicijnen die nog nawerken op hoe jouw lichaam dingen verwerkt. Of yoyo je met je macro van maand tot maand waardoor je systemen voor- en achterkant niet meer herkennen. Allemaal dingen die een rol hebben en houden.

Kort in ketose is een andere invalshoek; als je net koolhydraten laat staan is een groot deel van je ongemak terug te voeren op suiker verslaving (ook als je niet weet dat je verslaafd bent) en je eigen cellen huishouding die nog geen vet als brandstof kan gebruiken ondanks dat je wel ketonen maakt. Je auto krijgt geen benzine is een hele accurate vergelijking.

In beide gevallen is vasten, minimaal 24 uur, een mogelijke oplossing. Als je langer in ketose bent is een carb-up (een a twee dagen veel meer kh eten) ook een optie, maar lang niet zo krachtig. En minimaal 24 uur is een basis, het effect neemt daarna LOGARITMISCH toe. Een 72-uurs vaste heeft hetzelfde effect als 10 x 24 uur….

En wat is dat effect?

In 24 uur bereik je een reset; je lichaam verbrandt ieder resterend beetje glucose en verliest de heersende voorkeur (als je pas bezig bent; je verhongert feitelijk voor je lichaam). Langer bezig? Dan zijn je cellen vetzuren gewend en gaan ze zelf zorgen voor een optimaler verloop. Zonder druk van buitenaf zorgen zij voor autofagie; vervanging en onderhoud van cellen die niet meewerken aan het geheel. Daarom is langer dan 24 uur nog veel beter.

Ik moet mijzelf als voorbeeld gebruiken:
Mijn nuchtere glucose was voor een vaste van een week 5.9 mmol nuchter. Nuchtere insuline 36 p, dus insuline in mijn systeem zonder enige noodzaak. Na een week vasten? 4,7 mmol en 0 (!!!!) nuchtere insuline (nul dus, zoals het hoort). Door autofagie waren mijn beta cellen ineens veel efficiënter geworden!

De reset is powerful, echt.

Maar je moet het wel willen en volhouden, zo lang als je kunt. Correct suppleren, dus niet alles. Maken we een persoonlijk plan voor. Ook hoe je je vaste breekt; is belangrijk.
Vasten werkt, in bijna alle gevallen. Het is een OKL-standaard. Liever als je al langer bezig bent, maar ook als je begint met een volle bagagedrager van vroeger. Als jij roept dat je geen honger hebt (maar wel issues) is vasten eigenlijk de beste oplossing.

Een andere reset, voor fat adapted mensen met issues, is een zogenaamde carb-up. Een reset door wel 2 dagen pizza, brood, bier etc te gaan doen. Je eigen systeem, die fat-adapted is herkent dan mission impossible en wordt weer gehoorzaam. Hier hoort dan wel een plateau van meer dan een maand en een laag energieniveau bij als pre conditie om te verwachten dat het gaat werken.

En je zult wel in het gareel terug moeten; jouw issues komen voort uit laten schieten van het meten=weten principe en de daaruit voortkomende discipline. En dan kun je beter voor periodiek vasten kiezen. Dat geeft beter resultaat en voorspelbare moeite. Zie het als een verzekeringspolis. Dus starter of gevorderde; vasten is een instrument. Als honger je niet leidt is het een prachtige optie, precies passend in hoe de mens ontwikkeld is. En dat is toch waar we willen zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

tien − zeven =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.