post

Voeding als medicijn

Tamara de Weijer (huisarts) is al tijden een voorvechtster van ‘voeding als medicijn’ Zij is een slimme vakvrouw! En dapper ook, want zij blíjft het roepen. Wij lezen veel van haar blogs en interviews en inmiddels nemen haar collega-huisartsen haar ook steeds serieuzer. Wat zij in dit interview zegt, daar wringt precies de schoen: de kennis om overgewicht en zgn. ouderdomssuiker effectief aan te pakken is inmiddels wel beschikbaar, maar bij de meeste huisartsen en diëtisten nog onbekend. Onbekend maakt onbemind. En een (pre-)diabetespatiënt naar zo’n diëtist sturen werkt averechts. De Schijf van Vijf wordt aanbevolen, maar daarvoor zijn deze patiënten al te ver. De bloedsuikerspiegel móét onder controle komen, ondanks het inmiddels flink verstoorde metabolisme. En dat lukt echt niet met volkoren brood, pasta en melk. Maar dat is nu juist wat dan wordt geadviseerd. Door deze aanpak wordt diabetes-2 progressief genoemd: het gaat zo van kwaad tot erger. Maar dat hoeft helemaal niet!

Eten is sleutel tot genezing

Tamara de Weijer zegt het ook: anders eten is de sleutel tot genezing, want diabetes-2 is om te kerren. Inderdaad hebben en krijgen huisartsen ook absoluut onvoldoende tijd om zo gedetailleerd als nodig is hun diabetes-2-patiënten te informeren en te motiveren voor een andere leefstijl. Dubbel jammer dus, want huisarts willen zijn lijkt ons geboren uit een roeping mensen beter te willen maken, of sterker nog: gezond te willen laten zijn en blijven. De juiste weg terugvinden, voordat je aan de medicatie en onvermijdelijk daarna aan de insuline moet, redt je leven! En zelfs als je die stroom al bent overgestoken, ook dan kun je terug! Je leefstijl veranderen is niet makkelijk, maar klakkeloos aan de medicijnen gaan is dodelijk!

Hebben wij makkelijk praten, omdat we weten hoe het wel kan? Dat klopt! Dus kom maar op: jou hiermee helpen is precies wat we kunnen en waarvoor we er zijn!

Lees hier het artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.