Ja, waarom is Keto eigenlijk vooral nu populair? Waarom hebben tegenwoordig zovelen ‘welvaartsziekten’ als Obesitas, Alzheimer en Diabetes-2? Wat is er misgegaan met onze eetgewoonten de afgelopen jaren?

Voedingspatronen en eettrends

De afgelopen 60 jaar is er bij grote delen van de bevolking in het Westen – en nu ook bij die in de Aziatische landen – een exponentiële groei waarneembaar geweest op het gebied van stofwisselingsziekten, waaronder obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, MS, Alzheimer, Parkinson en een variëteit aan kankersoorten. In Nederland zijn we hard op weg om binnen drie à vier jaar meer dan 1,2 miljoen diabetici (medisch gediagnosticeerd) te registreren, aangevuld met eveneens 1,2 miljoen gebruikers van cholesterolverlagers en andere hart- en stressmedicatie.
In de Westerse wereld heeft nu gemiddeld meer dan de helft van de bevolking, inclusief kinderen, overgewicht tot obesitas. De VS spannen daarbij de kroon, maar zelfs het als gematigd bekendstaande Nederland heeft haar eigen obesitas-epidemie. De wetenschap bevestigt inmiddels langzaam maar zeker dat de eerdere rigoureuze veranderingen van ons voedingspatroon aan de bron liggen van deze exponentiële groei van welvaartsziekten. Jarenlang immers moesten we vooral minder vet eten ten faveure van koolhydraten en de voedingsindustrie heeft haar producten, mede daardoor, vooral geproduceerd met smaakmakers en vulmiddelen als suikers, zout en snelle koolhydraten. Wat zaten we ernaast met het wereldwijd aanbevolen Standaard Dieet, en dus ook met De Schijf van Vijf!

Terwijl (verzadigde) vetten vanaf de jaren ‘50 het grootste kwaad vertegenwoordigden, is suiker nu de duivel in eigen persoon van het tweede decennium van dit millennium. Steeds meer bewijs stapelt zich op tegen suiker (glucose en fructose zijn ook koolhydraten). Een overdaad aan suikers is de onderliggende reden van deze epidemie van stofwisselingsziekten. Naast overtuigende wetenschappelijke onderzoeksresultaten zijn er over de hele wereld honderdduizenden voorbeelden te vinden van mensen die, door hun koolhydraten- en suikerinname drastisch te verlagen, daadwerkelijk hun obesitas terugbrachten tot gezond niveau, van diabetes genazen, van vervette organen herstelden en hun te hoge bloeddruk omlaag kregen. Ook zijn significante verbeteringen bemerkt bij mensen die lijden aan neurologische aandoeningen. Verder onderzoek richt zich op het elimineren van glucose-inname tot een absoluut minimum, zodat kankertumoren (die zich -vooral- voeden en vermeerderen met glucose) niet kunnen overleven.

Trends

De afgelopen jaren is ons dagelijks voedsel een ‘ding’ geworden: er is een bijna tastbare ontevredenheid over hoe grote voedselfabrikanten (zoals bijvoorbeeld Unilever en Nestlé) en leveranciers van voorverpakte voeding op grote schaal suiker- en zoutrijke producten en -snacks produceren. Het klimaat is een veeleisend vraagstuk met focus op producten van lokale oorsprong, bio-producten, ecologische en bio ingerichte teelt en allerlei andere zaken die van ons worden verwacht om goed voor onze planeet te gaan zorgen. Allerlei vormen van allergieën krijgen eindelijk de aandacht die zij verdienen terwijl het begrip super foods tot mythische omvang ontwikkelde. Echter, tegengesteld daaraan hebben wij nagelaten onze kinderen te leren koken, hebben we steeds minder tijd om boodschappen te doen en te koken, en als we het al doen dan genieten we er niet van. Voeg hier de rijzende sterrenstatus van de bekende tv-chefs aan toe. Oh ironie; alles wat zij doen ziet er schitterend en eenvoudig uit op tv en internet. Men kijkt naar deze programma’s en raakt geïnspireerd om ook zo te koken en om nieuwe dingen uit te proberen. Op tv lijkt het makkelijk….

Maar in het echte leven worstelen veel gezinnen en (huis-)vrouwen met specifieke problemen: wat eten we vandaag, hoe maak ik dat, waar/wanneer koop ik dat, hoe vind ik de tijd om dat allemaal te doen en als klap op de vuurpijl: dit móét ik allemaal nog leuk vinden om te doen ook! Het is één ding om gezondheid en klimaatzorgen in te passen in je dagelijkse routine, maar als je al niet goed weet hóé je lekker moet koken, dan maakt dat allemaal niet veel uit. Dan eindig je met magnetronmaaltijden, thuisbezorgd.nl en de snackbar of de frituurpan; met allerhande kant-en-klaar gemaksvoedsel dus, dat ook nog eens in overvloed wordt aangeboden.

De vraag naar gezonder en beter is een sociale trend die langzaam maar zeker oprukt en inmiddels een bijna ‘normaal’ niveau heeft bereikt zoals af te leiden valt uit het aanbod bio- en ecologische producten en voedingsmiddelen van lokale oorsprong in de meeste supermarkten.

Deze trends hebben geleid tot een andere trend die zich manifesteert als een low carb lifestyle, een generieke naam voor mensen die hun koolhydrateninname hebben teruggebracht tot 100 gram per dag of minder. Binnen deze koolhydraten-verminderingsbeweging kunnen we drie hoofdstromingen onderscheiden.

Drie soorten Low Carb diëten

Low Carb/Lower Carb

Per dag maximaal 100 gram koolhydraten, voldoende eiwitten en vet om de caloriebalans in het gewenste evenwicht te brengen (een calorietekort veroorzaakt uiteraard gewichtsverlies). Kent geen strenge voorschriften ten aanzien van Real Food of beperkingen op het gebied van fruit, zuivel, enz. Geeft geen vermindering van het hongergevoel e.d. dus moeilijk vol te houden als echte leefwijze.

Paleo

Granen, geraffineerde suikers, bewerkte producten en zuivel zijn niet toegestaan; alleen Real Food producten die (zo denken wij) beschikbaar waren voor onze paleolithische voorouders (holbewoners/jagers/verzamelaars). Dus honing en dadels mogen wel, evenals fruit en groenten. Voldoende eiwitten en vet. Niet goed in te zetten als medisch dieet of om (aanzienlijk) gewichtsverlies te bereiken, aangezien er geen harde limiet aan de koolhydrateninname wordt gesteld, behalve dat alleen langzame koolhydraten gegeten mogen worden. Het terugbrengen van de koolhydrateninname wordt hierdoor bijna als vanzelf bereikt, en Paleo is een uitstekend alternatief voor mensen die Real Food willen eten en grip op hun gewicht willen houden, of wat willen afvallen. Caloriebeperking zal uiteraard leiden tot gewichtsverlies, maar biedt niet de gezondheidsvoordelen die een strenge koolhydratenvermindering wel brengt, tenzij een periodiek vasten wordt opgenomen in het eetpatroon.

Ketogenisch (kortom: Keto)

Een strenge reductie van koolhydraten, tot maximaal 30 gram of minder per dag, en zeer specifieke hoeveelheden eiwitten en vet. Het voordeel is een zo goed als zeker vrij-van-hongergevoel (en het vermogen om meerdere dagen te vasten, indien gewenst), ernstige daling van bloedsuiker (in bijna 100% van de gevallen elimineert het de negatieve effecten van diabetes snel en effectief, waardoor insuline- en diabetesmedicatie geheel kunnen worden geëlimineerd of vermeden), significant gewichtsverlies (indien gewenst) en ondersteunend bij het weren van (pre-)Alzheimer, Parkinson, MS en andere neurologische aandoeningen. Fruit en andere natuurlijke suikers zijn niet toegestaan, sommige koolhydraatrijke groenten ook niet. Groene (blad-)groenten zijn toegestaan en Real Food is een must. Keto is gestoeld op een wetenschappelijk vastgestelde verhouding van eiwitten en vetten, in te zetten op basis van LBM (Lean Body Mass: het gewicht van de netto niet-vette lichaamsmassa)) en het dagelijkse caloriedoel.

Deze beweging om minder koolhydraten te eten is een snelgroeiende trend, met keto als de keuze die significant leidend is voor wat betreft groei en wetenschappelijke onderzoeksprojecten, omdat het werkelijk opvallende medische vooruitgang biedt. De wetenschap achter ketogenisch eten kan worden gevonden, gelezen en ontdekt op het internet en dat is belangrijk om te kunnen begrijpen hoe het ketogenisch systeem precies werkt in ons lichaam. (Vanaf hier gaan we ervan uit dat je grotendeels weet hoe dit werkt.) Wij hebben onder het kopje ‘LINKS’ op deze site wat belanghebbende websites opgenomen.

Dus: drie duidelijke trends, met overtuigde redenen die toepasbaar zijn voor de meeste mensen op persoonlijk niveau. Het verminderen van koolhydrateninname kan bereikt worden op veel verschillende manieren, en de beste manier is behoorlijk complex om te implementeren en uit te voeren. Wij zijn van mening dat wij met KetoServices deze trends kunnen helpen inzetten. Een leefwijze als een dienst! Complexiteit teruggebracht tot de minimale inspanning.