WAT IS EEN DEXA-SCAN?

Aanbevolen - KetoServices - Wat is een dexa scan?Een DEXA-scan (officieel genaamd: DXA scan of dual-energy X-ray absorptiometrie) is een geavanceerde röntgentechniek die oorspronkelijk bedacht is om botdichtheid met hoge precisie te meten.
Twee verschillende röntgenstralen passeren je lichaam in de lengte en meten beide op andere golflengtes hoe je lichaam is samengesteld. Voor Keto’ers is botdichtheid niet van belang. Gelukkig kan DEXA ook iets veel leukers!

Door slim gebruik van de verschillende stralen kan worden vastgesteld hoeveel lichaamsvet, magere massa en bot je hebt. Niet alleen de massa (het gewicht) van die onderdelen maar ook de locatie waar het zit, tot op een heel bruikbaar detailniveau, en dat in grammen.
DEXA wordt beschouwd als ‘de gouden standaard’ voor meting van het lichaamsvetpercentage; als je een DEXA doet weet je op dat moment precies hoeveel gram vet je hebt, en waar het zit. Maar je weet dan ook precies hetzelfde van magere massa en van bot. Met die cijfers kun je vervolgens tot ver achter de komma uitrekenen wat op dat precieze moment, zelfs per lichaamsdeel, je vetpercentage is.
Je vetpercentage is een goede indicator van je gezondheid en een streefpunt dat veel beter is dan een absoluut gewicht op een weegschaal. Uiteindelijk daalt je vetpercentage niet alleen als je afvalt, maar ook als je spieren bouwt. Je weegschaal maakt tussen die twee geen onderscheid; DEXA wel.

De waarden die je zou moeten nastreven zijn globaal genomen 15% vet voor mannen en 25% voor vrouwen. Verder is de verhouding appel/peer belangrijk. Mannen zijn gevoeliger voor hart- en vaataandoeningen die lijken samen te hangen met de hoeveelheid buikvet.

DEXA onderscheidt androïde en genoïde vet: dat is het vet boven je buikriem en eronder. Waiste-to-hip ratio zegt je wellicht iets? Zo kun je die verhouding zien in grammen in plaats van met de minder exacte centimeters met een meetlint.

Persoonlijke DEXA-scan-informatie van Phillip Actor:
Phillip: “De cijfers van een eerste DEXA zijn vaak confronterend; je bent doorgaans zwaarder dan je denkt met een hoger vetpercentage dan je ooit had vermoed. Als je bijvoorbeeld huidplooimetingen hebt laten doen, kun je zomaar 50% hoger scoren op DEXA! Je mag ervan uitgaan dat DEXA gelijk heeft; er is namelijk geen betere techniek beschikbaar voor consumenten.
De echte lol is eigenlijk de vólgende DEXA-scan. Vooral als je succesvol met Keto bezig bent geweest en een beetje hebt gesport. Je kunt dan precies, tot op de gram, zien hoeveel vet en hoeveel magere massa is veranderd in de periode tussen de twee DEXA-scans. Als je niet fanatiek sport maar wel genoeg beweegt, zul je significant meer vet kwijt zijn dan magere massa. Maar er zijn altijd verschuivingen in die magere massa, omdat je lichaamsvocht ook wordt geteld als magere massa. Wat wel duidelijk zal blijken is een fenomeen dat je weegschaal echt nooit kan laten zien: Keto zorgt ervoor dat je, mits je je spieren af en toe flink gebruikt, bijna nooit magere massa verliest. Bij andere methoden weet je dat gewoon niet; misschien val je 10 kilo af en is de helft spiermassa geweest. Dat zou zonde zijn!

DEXA geeft je informatie. Veel informatie. En zekerheid. Een winnende combinatie. Met correcte informatie kun je de correcte dingen doen, in plaats van maar wat te hopen. Je weet wat er is gebeurd, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Als ik eerder DEXA had gekend had ik die eerste 8 kilo spiermassa misschien (deels) kunnen behouden (die ben ik verloren na mijn Keto-start met een te lage eiwit-macro; zie deze oudere post); ik had dan zeker eerder maatregelen getroffen! Nu moet ik echt hard aan de bak, want die 8 kilo krijg ik niet zomaar terug.
Daarom laat ik maandelijks zo’n scan maken; de actuele informatie is het mij meer dan waard. Ik breng “meten = weten” in de praktijk en met DEXA weet ik precies wat er in mijn lichaam verandert. Op basis van die informatie ben ik in mei 2017 met een traject gestart om meer spiermassa te bouwen; ik zag dat mijn vetverlies minder werd en er magere massa verdween. Simpelweg omdat ik in november 2016 was opgehouden met drie keer per week 45 minuten trainen. En het duurde maar liefst drie maanden voordat ik er iets nadeligs van merkte. Ik heb daarom op 2 mei, 6 juni en 23 juni scans laten maken. Tussen die eerste en laatste scan heb ik 800 gram vet verloren en 853 gram magere massa gewonnen. De poging tot spieropbouw is dus succesvol gebleken. Mijn vetpercentage is op het moment dat ik dit schrijf 19,8%. Om naar 15% te komen zal ik vet moeten verliezen en meer spieren moeten bouwen. Ik wil namelijk niet lichter worden dan 77 kilo.?De rekensom is eenvoudig: 15% van 77 = 11,55 kilo. Ik heb nu dus nog 15,637 kilo vetmassa over. Exact hè, die DEXA?!?Ik zal dus 4 kilo vet moeten opwaarderen naar 4 kilo spiermassa. Gelukkig heb ik geen haast 🙂
Als je even op je gemak naar een DEXA-overzicht wil kijken, dan kan dat hieronder. Dit zijn de resultaten van mijn DEXA op 23 juni 2017; je kunt ook de belangrijkste resultaten van alle voorgaande scans zien.”

Dit is een DEXA scanner – naar Wikipedia