Elk persoon is anders. Wat je kan, mag en wil eten is voor iedereen verschillend. Ben je man of vrouw? Welke lengte heb je en welk gewicht? Wat wil je bereiken? Zijn er ziektebeelden? Maar ook: ben je vegetariër? Lust je bepaalde dingen niet of ben je ergens allergisch voor? Wij houden daar allemaal rekening mee en geven je macro’s en recepten op maat!

Wat is een MACRO?

In de Optimale Ketogene Leefwijze (OKL) speelt je MACRO een hoofdrol. MACRO is de afkorting van het woord MACROnutriënten. Die bestaan uit drie onderdelen:

  1. koolhydraten,
  2. eiwitten en
  3. vetten.

Deze drie voedingsstoffen zorgen voor de brand- en bouwstoffen die jouw lichaam nodig heeft. Het is belangrijk te weten wat de waarden in jouw persoonlijke macro betekenen en waarom ze zo gekozen zijn.

Jouw persoonlijke MACRO (vastgesteld op basis van lengte/gewicht, geslacht en jouw eigen doelstellingen) geeft je de verhouding van de drie macronutriënten in je dagelijkse voedselinname. De juiste verhouding zorgt voor twee belangrijke dingen:

  1. dat je in ketose komt en blijft, en
  2. dat je in elk geval voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Ketose wordt veroorzaakt door het sterk beperken van ingenomen koolhydraten en is de fase waarbij jouw lichaam overgaat van koolhydraten (= glucose, = suiker) als brandstof naar het verbranden van vetten.

Als je in ketose komt gaat het vet verbranden sneller en vooral makkelijker, waardoor je de door jou gewenste resultaten optimaal bereikt en behoudt. Op termijn verandert jouw MACRO mee met jouw lichaamsbehoeften en dagelijkse inspanningen. Als je meer gaat sporten of al veel bent afgevallen moet jouw MACRO worden aangepast.
Naast alle voordelen van ketose dien je ook voldoende eiwitten te eten om het onderhoud en de opbouw van spieren en organen goed te ondersteunen.

Jouw eigen MACRO geeft dus de hoeveelheid van de drie MACROnutriënten weer (de koolhydraten, eiwitten en vetten) die je dagelijks moet/mag eten. Niets meer of minder dan dat.

VOORBEELD:? Als jouw MACRO op 25/100/90 is vastgesteld, dan mag jij dus per dag 25 gram koolhydraat, 100 gram eiwit en 90 gram vet.

Wij bepalen jouw MACRO in grammen. Dat is makkelijk omdat je alles wat je op een dag eet moet meten en vastleggen in grammen. Dat meten (wegen) zorgt ervoor dat je ook weet dat je binnen de MACRO blijft; niet teveel of te weinig. Dit lijkt bewerkelijk, maar het wordt snel een automatisme. Met deze herkenningspunten èn door dit goed te doen, kun je heel makkelijk leren begrijpen waarop jouw lichaam reageert.

Met het hierboven vermelde voorbeeld-MACRO krijgt je overigens per dag 1310 kcal binnen. Dat is ongeveer 400 kcal minder dan de voor deze macro aangenomen basisbehoefte.